Έρευνα Εργασίας

Επαγγελματικός προσανατολισμός

Από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που καλείται να πάρει κάποιος από πολύ μικρή ηλικία, είναι ο επαγγελματικός κλάδος που επιθυμεί να ακολουθήσει. Παρόλο που τις περισσότερες φορές δεν αντιμετωπίζουμε αυτή την απόφαση με την απαιτούμενη σοβαρότητα, είναι ένας σταθμός ο οποίος θα επηρεάσει την μετέπειτα εξέλιξη και έχει σοβαρό αντίκτυπο στη ζωή μας. Είναι θέμα ποιότητας ζωής να επιλέγουν οι νέοι αντικείμενο βάση των προτιμήσεων τους και όχι ανάλογα με το κύρος του κλάδου, τις κοινωνικές επιταγές ή τις προτιμήσεις του οικογενειακού περιβάλλοντος. Οι μαθητές μπαίνουν με τις πανελλήνιες σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο κάτι που τους οδηγεί στο να επιλέγουν σχολές των οποίων δεν γνωρίζουν το πεδίο ενασχόλησης ή δεν τους ενδιαφέρουν. Είναι αναγκαίο, και ορθό από άποψη νοοτροπίας, οι νέοι να συνυπολογίζουν τις δυνατότητες τους, τις προτιμήσεις τους και το ενδεχόμενο επαγγελματικής τους αποκατάστασης για να αποφασίσουν τον τομέα με τον οποίο θέλουν να ασχοληθούν. Είναι θέμα ουσίας να μην έχουν σαν πυξίδα για την επαγγελματική τους πορεία μόνο τις επιδόσεις τους στο σχολείο, αλλά και τις προσωπικές τους κλίσεις, ιδιαιτερότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα, ενώ πρέπει το μηχανογραφικό τους να το καταθέτουν βάση προτίμησης και όχι συμβουλευόμενοι τις περασμένες βάσεις. 
Καίριας σημασίας για την απόφαση που καλούνται να πάρουν οι νέοι είναι η λειτουργία το Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΣΕΠ). Ο ΣΕΠ είναι μια υπηρεσία υποτιμημένη από τους περισσότερους και σίγουρα η ποιότητα του, όπως γίνεται μέχρι τώρα στα πλαίσια του σχολείου, δεν ανταποκρίνεται στο σκοπό του. Χρειάζεται ουσιαστική αναβάθμιση σαν θεσμός, ενώ θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ ‘όψιν από όλες τις συμβαλλόμενες πλευρές. Καλό θα ήταν στα πλαίσια του να γίνονται και κάποια τεστ κλίσης, έτσι ώστε να βοηθάν τους μαθητές να βρουν τα δυνατά τους σημεία, παρουσίαση των διαφόρων τομέων και αντικειμένων των σχολών, προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά και οι τάσεις της οικονομίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Η διαδικασία θα πρέπει να κορυφώνεται με την κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου, με βάση τα ερεθίσματα και την ιεράρχηση του καθενός. Τέλος το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων δεν ενδείκνυται για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση σε όποια σχολή επιθυμούν και να είναι στο χέρι τους, σύμφωνα με το αν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις τις σχολής, για το αν θα μείνουν και θα αποφοιτήσουν ή όχι. Η σχολή, με εκπαίδευση και εξετάσεις στα μαθήματα του αντικειμένου, είναι καταλληλότερη στο να κρίνει ποιοι μπορούν να ανταπεξέλθουν, ενώ ο ρόλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι να αναπτύσσει την κριτική και συνδυαστική ικανότητα των μαθητών, την δημιουργική αντίληψη, να προωθεί την καινοτόμα σκέψη και να παρέχει σφαιρική γνώση επάνω σε ένα ευρύτερο μαθησιακό πεδίο.



(κάντε κλικ στον παραπάνω σύνδεσμο)
 


Προβλέψεις για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα μέχρι το 2020

Περισσότερες από 1.523.000 θέσεις εργασίας προβλέπεται ότι θα "ανοίξουν" στην Ελλάδα μέχρι το 2020, εκ των οποίων οι 107.000 εκτιμάται ότι θα είναι εντελώς νέες και οι περίπου 1,4 εκατ. θα προκύψουν από αντικατάσταση απερχόμενων εργαζομένων. Η πρόβλεψη αυτή, που μάλιστα ενσωματώνει τον μεσοπρόθεσμο αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης, περιλαμβάνεται στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη και την Επαγγελματική Κατάρτιση (Cedefop), με τίτλο "Skills Supply and demand in Europe: medium-term forecast up to 2020", που επεξεργάστηκε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
    Αναλυτικότερα, οι θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας αναμένεται να μειωθούν στην επόμενη δεκαετία κατά 98.000, ενώ χιλιάδες θέσεις εργασίας προβλέπεται επίσης να «κλείσουν» σε κατασκευές (-37.000 μέχρι το 2020) και μεταποίηση (-23.000), αντανακλώντας την κρίση στον κατασκευαστικό τομέα και την ελληνική μεταποιητική βιομηχανία. Ωστόσο, η λεγόμενη "ζήτηση αντικατάστασης" (για να πληρωθούν τα κενά από απερχόμενους εργαζομένους) θα εξισορροπήσει κάπως την κατάσταση. 

    Οι τομείς της διανομής-μεταφορών και των επιχειρηματικών και άλλων υπηρεσιών αναμένεται να δουν καλύτερες ημέρες σε επίπεδο απασχόλησης: στον πρώτο τομέα, οι θέσεις εργασίας προβλέπεται να αυξηθούν κατά 131.000, ενώ στον δεύτερο κατά 68.000. 

    Η τάση είναι, σε γενικές γραμμές, παρόμοια στο επίπεδο της ΕΕ των 27 κρατών-μελών, με εξαίρεση τον κλάδο των κατασκευών. Συγκεκριμένα, στον πρωτογενή τομέα αναμένεται να χαθούν 2,7 εκατ. θέσεις εργασίας και στη μεταποίηση 2,2 εκατ. Πάντως, σε αντίθεση με τα «τού οίκου» της Ελλάδας, στις κατασκευές στην ΕΕ-27, η τάση αναμένεται να παραμείνει ανοδική, με την αγορά να ανοίγει 264.000 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο.

    

  Μείωση στις θέσεις διοικητικού προσωπικού

    -------------------------


    Ανά κλάδο, οι νέες θέσεις εργασίας για ανώτερους αξιωματούχους, διευθυντικά στελέχη-μάνατζερ και νομοθετικά επαγγέλματα προβλέπεται να μειωθούν στην Ελλάδα κατά 23.000 μέχρι το 2020. Κατά 92.000 άτομα αναμένεται να συρρικνωθεί η ζήτηση για εξειδικευμένους αγρότες-αλιείς και κατά 58.000 για χειροτέχνες και σχετικά επαγγέλματα. Και σε αυτή την περίπτωση, η "ζήτηση αντικατάστασης" θα βελτιώσει την τελική εικόνα. 

    Αντίθετα, αυξημένη κατά 172.000 θέσεις εργασίας προβλέπεται να είναι η "νέα" ζήτηση για τεχνικά επαγγέλματα, ενώ άνοδος αναμένεται να σημειωθεί επίσης στον αριθμό των επαγγελματιών (+11.000), των υπαλλήλων γραφείου-γραμματέων (+7.000), των εργαζομένων σε υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα και αγορές (+54.000), των χειριστών μηχανών και των εργαζόμενων στη συναρμολόγηση (+17.000), αλλά και των εργατών που απασχολούνται στα λεγόμενα "στοιχειώδη επαγγέλματα" (+29.000). Θα πρέπει, πάντως, να επισημανθεί ότι ακόμη και στα στοιχειώδη επαγγέλματα, που μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν απαιτούσαν δεξιότητες, τα δεδομένα έχει αλλάξουν και οι απαιτήσεις αυξάνονται, με αποτέλεσμα η αγορά να ζητάει εργαζόμενους με υψηλότερα προσόντα.

    80.000.000 ευκαιρίες απασχόλησης στην ΕΕ

    ----------------------------------


    Για το σύνολο σχεδόν των 27 κρατών-μελών, το μερίδιο του εργατικού δυναμικού με υψηλά επαγγελματικά προσόντα προβλέπεται ότι θα είναι μεγαλύτερο το 2020 από ό,τι το 2010, ενώ εκείνων με χαμηλά προσόντα γενικά αναμένεται να μειωθεί. Πάντως, η ανάγκη να αντικατασταθούν οι απερχόμενοι εργαζόμενοι («ζήτηση λόγω αντικατάστασης») σημαίνει ότι ακόμη και επαγγέλματα με καθαρές απώλειες θέσεων απασχόλησης θα συνεχίσουν να αποτελούν βιώσιμες πηγές απασχόλησης. 

    Η καθαρή μεταβολή της απασχόλησης («ζήτηση λόγω επέκτασης») το 2010-2020 αναμένεται να προσθέσει περισσότερες από 7.000.000 θέσεις απασχόλησης, κυρίως σε επαγγέλματα που απαιτούν ένταση γνώσης και δεξιοτήτων (υψηλού επιπέδου διοικητικές, επαγγελματικές και τεχνικές θέσεις απασχόλησης). 

    Εντούτοις, όσον αφορά τη ζήτηση λόγω επέκτασης, σε ορισμένα επαγγέλματα θα σημειωθούν απώλειες. Ο συνολικός αριθμός των ευκαιριών απασχόλησης εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε 80.000.000, με τη συνολική απασχόληση το 2020 να βρίσκεται λίγο κάτω από την τιμή-ρεκόρ του 2008.




(κάντε κλικ στον παραπάνω σύνδεσμο)


    Ανά τομέα στην ΕΕ

    --------------------


    Ανά τομέα στην ΕΕ των 27, η ζήτηση για επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών, όπως πωλήσεις, ασφάλεια, τροφοδοσία και περίθαλψη εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μέχρι το 2020 κατά περισσότερες από 2.000.000 θέσεις απασχόλησης, ενώ τα ίδια μεγέθη προβλέπονται και για τα επαγγέλματα που δεν απαιτούν εξειδίκευση. Αντίθετα, κατά περίπου 1.000.000 θέσεις προβλέπεται να μειωθεί η ζήτηση για υπαλλήλους γραφείου και κατά 4.000.000 για εξειδικευμένους εργάτες.

    Η έκθεση επικαιροποιεί τις προγνώσεις του Cedefop για το 2007-08, μεταξύ άλλων και με την πρόγνωση του μεσοπρόθεσμου αντίκτυπου της οικονομικής κρίσης. Η πλήρης πρόγνωση διανεμήθηκε στη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ισπανικής Προεδρίας, στις 8-9 Απριλίου, στη Βαρκελώνη._


  • Με πτώση 5,2% «έκλεισε» το Δεκέμβριο η βιομηχανική παραγωγή
      

     

    Jobs of the future

    1. Environmental

    Green jobs are arriving in two breeds: some focused on reducing human environmental impact, others to "greenwash" their organisation's image. But Ian Pearson, a futurist who established BT's futurology practice, recommends caution. "There are some key experiments taking place by organisations such as Nasa and Cern which could turn our thinking on the causes of climate change upside down."
    Job titles in 2020
    Traceability manager Examines global supply chains and checks for suppliers that might be excessively pollutive or carbon-costly to buy from.
    Cloud controller Buys the planet time – maybe 25 years – in the fight against climate change, by increasing the ability of clouds to reflect solar radiation.

    2. Renewable energy

    Alternative fuels – solar, wind, tidal, hydrogen – are going to be huge, although renewables might also see an influx of workers from the disappearing oil and gas industries. Nuclear too, will return, though a shortage of uranium might spoil that particular party.
    Job titles in 2020
    Hydrogen fuel station manager Produces hydrogen on site, so will need science as well as retail skills.
    Uranium recycler Converts bomb-grade uranium from warheads into low-enriched uranium for use in nuclear power plants.

    3. Advanced manufacturing

    The next decade will see the return of manufacturing in Britain, forecasts Tim Page, senior policy officer at the TUC.
    "The UK will identify niche sectors of manufacturing that are highly skilled and knowledge-intensive," he says, pointing to the government's recently announced strategy on composite materials as an example of the kind of state intervention needed to make it happen.
    Job titles in 2020
    Mechatronical engineer Combines mechanical engineering, electronics, controls engineering and computers into the product design process.
    Metal skin consultant Manufactures self-healing composite materials for use on aircraft, ships and spacecraft.

    4. Augmented reality

    When the internet, video gaming and 3D TV collide with the real world. "In just a few years' time, video visor extensions to your Bluetooth earpiece will give you a full 3D overlay of the high street you're walking down," says Pearson. "It will merge everything you can find on the web and all you can do on a computer game with everything you can do in the real world."
    Job titles in 2020
    Digital architect Designs a range of virtual buildings for advertisers to market their products and services.
    Avatar design-security consultant Designs, creates and protects the virtual you.

    5. Robots and artificial intelligence

    With search engines already guessing what we want almost before we ask, artificial intelligence will eliminate and transform many jobs by 2020. "We've just seen the NHS unveil a system that can predict the probability of a patient developing cancer," says Pearson. "Robots will take over the high-precision, high-value surgery, leaving surgeons redundant."
    Job titles in 2020
    Personal bot mechanic Domestic assistants will work 24/7, but will still need the occasional tune-up.
    Powered exoskeleton engineer Designs wearable robots that assist and protect soldiers, construction and rescue workers or other people working in dangerous environments.

    6. Business

    In the wake of the financial crisis, business will seek to build on more solid foundations, Page predicts. And "entrepreneurs" – an "overused word for a tired stratagem of creating a company, jumping through venture capital hoops and cashing out", says American futurist and author Faith Popcorn – will receive a long-overdue makeover.
    Job titles in 2020
    Simplicity consultant Simplifies and streamlines processes, technologies and branding in an organisation.
    LocaPreneur Starts up a local bank, makes local cosmetics or soft drinks that are able to compete head-to-head with the big corporations that no one trusts any more.

    7. Nanotech and biotech

    This could be the decade we witness an explosion of technological advances in nanotechnology, biotechnology, information technology and cognitive science, collectively known as NBIC. As these fields expand and converge, opportunities will arise to reprogram our bodies' "software", extending life, reducing deaths and alleviating poverty.
    Job titles in 2020
    Bioinformationist Scientist who marries genetic information with drug development and clinical techniques.
    Geomicrobiologist Pieces together bits of geology, environmental science and microbiology to figure how micro-organisms might help make new medicine or clean up pollution.

    8. Social services

    Our ageing populations are already generating booms in home healthcare and nursing homes. But expect the growth to come at the sharp end of social services – nurses and carers – rather than in admin roles.
    Job titles in 2020
    Experimental therapist Connects patients with new and emerging treatments and navigates them through the maze of patient services.
    Home companion-caretaker Enables people to stay in their homes and live with dignity.

    9. Education

    As future-proof a sector as exists, with schools, universities and private providers expanding to keep pace with the accelerating need to train and retrain.
    Job titles in 2020
    Online education broker Tailors a bespoke learning package for the client, dovetailing relevant modules from courses and syllabuses around the world.
    Space tour guide With Virgin Galactic planning commercial flights from 2011, space tourists will need cosmic enthusiasts to shed light on all that darkness.

    10. Food

    The demand for organic, healthy, locally sourced food will continue to increase. But since sustainable agriculture is all about small-scale methods rather than big machines and fertilisers, the world will need more, not fewer agricultural workers – up to tens of millions of them, according to journalist and food guru Michael Pollan.
    Job titles in 2020
    Farmer Agricultural entrepreneur as skilled in genetics as in marketing.
    Personal food shopper Enables clients to hit their recommended daily allowance targets for nutritional balance, food-miles and organic sourcing.

    … and careers that could be at risk in 2020

    If your current job relies purely on intellect and knowledge, assume that you won't be getting paid to do it by the end of this decade, warns Pearson. "It's the human side of your job – that's where you will still be able to add value."
    Hospital consultant Consultants can be replaced by a robot, but nurses can't, says Pearson. Nurses are making a huge mistake if they swap the most valuable part of their job, caring for the patient, in some misguided attempt to become more "professional", and effectively, cheap doctors.
    Shop assistant Will decline gradually as online shopping continues to grow and existing stores install self-service scanners and robotic shelf stackers.
    Union organiser Will become surplus to requirements unless unions arrest the trend of membership decline, and adapt to the needs of workers in knowledge, science and technology sectors.
    Construction worker "3D printing" techniques, in which solid objects can be constructed automatically from computer models, will enable buildings to be erected in a matter of hours.
    Soldier Why send men and women into combat when you can send a machine? The growing use of unmanned combat air vehicles suggest the job of fighter pilot may be the first to go.

    But some jobs never go out of style …

    Lawyers While much of the knowledge side of the law can be automated, there will always be a need for lawyers with persuasive people skills to sway judges and juries, particularly in the growing areas of patent and intellectual property law.
    Politician OK, so some of them fiddle their expenses, but we'll never rid ourselves of the need to be governed and led.
    Writers The days of journalism (as we know it) may be numbered, but someone needs to write technical manuals for all these bots, rocket ships, prostheses and enhancements: all of these are new or evolving technologies, and none of them is exactly simple and self-explanatory. Someone needs to be there to write the manuals for these products, and that person could be you.
    Artists and entertainers The impact of CGI on actors presents some risk, but art will continue to change and evolve with technology, not disappear.
    Undertakers, prostitutes, tax collectors, religious leadersBecause life, and death, go on.
    ΠΗΓΗ: Guardian

     

    Τα 20 επαγγέλματα του μέλλοντος



    Το Βρετανικό Υπουργείο Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων ζήτησε πρόσφατα από μια ομάδα επιστημόνων που ασχολούνται με τις τεχνολογίες του μέλλοντος να περιγράψουν πώς η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος θα επηρεάσει τα σημερινά επαγγέλματα. 

    Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από την ομάδα Fast Future Research στην Έκθεση «Shape of Jobs to Come» και ήταν πραγματικά εκπληκτικά. Η μελέτη παρουσίασε 20 επαγγέλματα, που ενδέχεται να θεωρούνται συνηθισμένα το 2020 ή το 2030 σήμερα όμως ακούγονται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

    Χειρουργοί που θα κάνουν επεμβάσεις για να δίνουν μεγαλύτερη χωρητικότητα μνήμης στους ανθρώπους, ελεγκτές καιρού, κατασκευαστές ζωντανών ανθρώπινων μελών και  «κάθετοι» αγρότες είναι μόνο μερικά από τα μελλοντικά επαγγέλματα που παρουσιάστηκαν.  

    Διαβάστε παρακάτω τη λίστα με τα 20 πιο ενδιαφέροντα επαγγέλματα του μέλλοντος: 

                1. Κατασκευαστές μελών του ανθρώπινου σώματος. Η τεχνολογία θα προχωρήσει αρκετά ώστε να δημιουργούνται ζωντανά ανθρώπινα μέλη με αποτέλεσμα να υπάρξει ανάγκη κατασκευαστών μελών του σώματος, καταστήματα που θα τα πωλούν και θα τα επισκευάζουν.
                2. Νανο-γιατροί. Πρόοδοι στον τομέα της νανοτεχνολογίας για τη δημιουργία υπο-ατομικών συσκευών και θεραπειών είναι πολύ πιθανόν να φέρουν αλλαγές στην προσωπική περίθαλψη και έτσι θα χρειαστεί μια νέα γενιά νανο-ειδικών ιατρικής που θα διαχειρίζονται τις νέες θεραπείες.
                3. Αγρότες γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Οι αγρότες νέας γενιάς θα καλλιεργούν φυτά και θα εκτρέφουν ζώα που θα είναι γενετικά τροποποιημένα έτσι ώστε να παράγουν περισσότερη τροφή και να περιέχουν θρεπτικές πρωτεΐνες.
                4. Διαχειριστές/ σύμβουλοι ηλικιωμένων. Θα χρειαζόμαστε ειδικούς οι οποίοι θα διαχειρίζονται την υγεία και τις ανάγκες του πληθυσμού ηλικιωμένων. Θα μπορούν να χρησιμοποιούν μια σειρά από νέες θεραπείες φαρμάκων, ψυχικής υγείας και εκγύμνασης.
                5. Χειρούργοι αύξησης της μνήμης. Χειρουργοί θα μπορούν να προσθέσουν επιπλέον μνήμη σε ανθρώπους και να βοηθήσουν αυτούς που είναι υπερβολικά εκτεθειμένοι σε πληροφορίες και χρειάζονται περισσότερη μνήμη για να αποθηκεύουν την ενέργεια.
                6. Ηθικιστές της Νέας επιστήμης. Καθώς η επιστημονική πρόοδος επιταχύνεται σε τομείς όπως η κλωνοποίηση, ενδέχεται να χρειαστεί μια νέα γενιά ανθρώπων που θα καταλαβαίνουν την επιστήμη και θα βοηθούν την κοινωνία να κάνει ηθικές επιλογές εξέλιξης. Δεν θα είναι πια ζήτημα το αν μπορούμε να κάνουμε κάτι αλλά το αν πρέπει.
                7. Διαστημικοί πιλότοι, τουριστικοί ξεναγοί και αρχιτέκτονες. Με εταιρείες ήδη πολλά υποσχόμενες στον τουριστικό χώρο, θα χρειαστούμε πιλότους και ξεναγούς του διαστήματος καθώς και αρχιτέκτονες που θα σχεδιάζουν που θα ζούμε και θα εργαζόμαστε. Τρέχοντα έργα στο SICSA (Πανεπιστήμιο του Χιούστον) περιλαμβάνουν ένα θερμοκήπιο στον Άρη, σεληνιακά φυλάκια και οχήματα εξερεύνησης του διαστήματος.
                8. Κάθετοι αγρότες. Τα κάθετα αγροκτήματα, σε ουρανοξύστες στο κέντρο των πόλεων θα αυξηθούν εντυπωσιακά μέχρι το 2020.
                9. Ειδικοί αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής. Όσο αυξάνονται οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, θα χρειαστούν μηχανικοί – επιστήμονες για να συμβάλουν στη μείωση ή ανατροπή των αποτελεσμάτων. Το φάσμα των επιστημών και τεχνολογιών που χρησιμοποιούν θα περιλαμβάνει, ενδεχομένως, τη συμπλήρωση των ωκεανών με ρινίσματα σιδήρου και την τοποθέτηση γιγαντιαίων ομπρελών που θα εκτρέπουν τις ακτίνες του ήλιου.
                10. Εφαρμοστές καραντίνας. Εάν ένας θανατηφόρος ιός αρχίσει να εξαπλώνεται ταχέως, λίγες χώρες, και λίγοι άνθρωποι, θα είναι έτοιμοι. Οι νοσοκόμες δεν θα επαρκούν. Καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας αυξάνονται και οι πόλεις θα κλείνουν, κάποιος θα αναλαμβάνει τη φύλαξη των πυλών.
                11. Αστυνομία καιρικών μετατροπών. Η κλοπή σύννεφων για να δημιουργηθεί βροχή, είναι κάτι που ήδη συμβαίνει σε κάποιες γωνιές του πλανήτη και στο μέλλον θα χρειάζονται ειδικά σώματα που θα προστατεύουν τα σύννεφα και θα ελέγχουν ποιος έχει δικαίωμα να ψεκάσει με ιωδίδια (τα ιωδίδια με την πάροδο του χρόνου υφίστανται σε περιορισμένη έκταση διάσπαση, κατά την οποία ελευθερώνεται ιώδιο) αργύρου  για να προκαλέσει βροχή από τα περαστικά σύννεφα.
                12. Εικονικοί δικηγόροι. Όσο περισσότερο επικοινωνούμε online, τόσο θα αυξάνεται η ανάγκη για ειδικούς δικηγόρους που θα επιλύουν νομικές διαφορές μεταξύ ατόμων που ζουν σε διαφορετικές χώρες με διαφορετικά νομικά συστήματα.
                13. Εικονικοί διαχειριστές / ψηφιακοί καθηγητές. Ευφυή είδωλα ή χαρακτήρες υπολογιστών (avatar) ενδέχεται να βοηθούν ή ακόμα και να αντικαταστήσουν τους εκπαιδευτικούς στις τάξεις.
                14. Κατασκευαστές εναλλακτικών οχημάτων. Θα χρειαστούμε σχεδιαστές και κατασκευαστές της επόμενης γενιάς μέσων μεταφοράς, χρησιμοποιώντας εναλλακτικά υλικά και καύσιμα..
                15. Προσωπικοί παρουσιαστές ειδήσεων. Καθώς το τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό και διαδικτυακό περιεχόμενο γίνεται όλο και περισσότερο εξατομικευμένο, θα υπάρχουν θέσεις εργασίας για ανθρώπους που θα εργάζονται με παραγωγούς και διαφημιστές ώστε να δημιουργούν ειδήσεις και θέματα ανάλογα με τα προσωπικά ενδιαφέροντα του καθενός. Η εξατομίκευση θα γίνεται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές ενώ η παρουσίαση των ειδήσεων θα γίνεται από ανθρώπους.
                16. Καθαρίστριες δεδομένων. Καθώς αυξάνονται τα ηλεκτρονικά δεδομένα και οι πληροφορίες για τον καθένα μας, θα χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μια ειδικές καθαρίστριες - ές που θα ξεφορτώνεται με ασφάλεια ό,τι δεν χρειαζόμαστε.
                17. Οικιακή ηλεκτρονική βοηθός. Οι ηλεκτρονικές βοηθοί θα μας βοηθούν να οργανώνουμε την ηλεκτρονική ζωή μας, θα οργανώνουν τα email μας, θα εξασφαλίζουν την σωστή αποθήκευση των προφίλ, των δεδομένων και των passwords μας.
                18. Χρηματιστές χρόνου. Ο χρόνος πάντα ήταν χρήμα και υπάρχουν ήδη άνθρωποι που αναλαμβάνουν διαχείριση χρόνου. Στο μέλλον, ενδεχομένως να προκύψουν και αγορές όπου ο χρόνος θα διαπραγματεύεται ως εναλλακτική νομισματική μονάδα.
                19. Υπάλληλοι κοινωνικής δικτύωσης. Ενδεχομένως να χρειαστούμε εργαζόμενους που θα αναλάβουν ανθρώπους που έχουν υποστεί τραύματα ή έχουν μπει στο περιθώριο της κοινωνικής δικτύωσης.
                20. Προσωπικοί μάνατζερ. Αυτή η δουλειά θα είναι προέκταση του ρόλου που σήμερα παίζουν οι στυλίστες και οι μάνατζερς των διασημοτήτων. Θα είναι ο υπεύθυνος για την δημιουργία της προσωπικής μας «μάρκας» χρησιμοποιώντας κοινωνική δικτύωση και άλλα μέσα.


    Το αναλυτικό κείμενο της μελέτης της Fast Future